Vodič za pacijente

Poštovani pacijenti,

 

posjet zdravstvenoj ustanovi za većinu ljudi je stresan događaj. Dobro je unaprijed znati i pripremiti se za proceduru koju pacijenti prolaze da bi ostvarili svoja prava iz sekundarne (bolničke) razine zdravstvene zaštite, koju Vam mi u Lječilištu Veli Lošinj možemo pružiti. Lječilište Veli Lošinj je županijska bolnica i pruža usluge u stacionarnom dijelu i SKZZ-u. Kad osoba osjeti neki zdravstveni problem, javi se u ambulantu svom obiteljskom liječniku, ginekologu, pedijatru ili u Hitnu medicinsku pomoć (HMP). To je prva/ primarna razina zdravstvene zaštite (PZZ) odakle se, sukladno mišljenju gore navedenih liječnika, pacijent šalje, sa adekvatno ispunjenom uputnicom, specijalisti na daljnju obradu i liječenje. 

 

Ukoliko trebate uslugu iz neke od naših specijalističkih ambulanti ili uslugu bolničkog liječenja, protokol je slijedeći:

 

 • Svi upisi za preglede, pretrage ili zahvate mogu se ostvariti kroz BOLNIČKU JEDINICU ZA CENTRALNO NARUČIVANJE PACIJENATA
 • Donijeti odgovarajuću uputnicu ( CRVENA UPUTNICA, ODOBRENJE LIJEČNIČKOG POVJERENSTVA )
 • Poslati/faksirati (putem telefaksa 051/236-224) uputnicu i nalaz liječnika specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom sa naznačenim brojem telefona na koji ćemo Vas kontaktirati i dogovoriti termin pružanja usluge putem elektronske pošte: info@ljeciliste-veli-losinj.hr
 • Poslati skeniranu uputnicu, odnosno skenirani nalaz liječnika specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom. Potvrdnicu o ugovorenome terminu dostavit ćemo na e-mail s kojeg smo zaprimili narudžbu
 • Pacijenti koji trebaju alergološko testiranje ne smiju uzimati antihistaminike 3 do 7 dana prije testiranja ( Dramine, Dimidril, Synopen, Letizen, Dihalar, Claretine, Clarinase, Rinolan, Belodin, Contral, Flonidan, Telfast, Aerius, Xyzal, Deslordis, Desloratadin, Escontral, Sinalerg, Allerga, Cetrizin )

 

Lječilište Veli Lošinj se nalazi u Velom Lošinju na adresi Podjavori 27 unutar park-šume Podjavori. Ako živite izvan otoka Lošinja do nas je najjednostavnije doći autobusom ili osobnim automobilom.

 

PRIJEM U BOLNICU

 

Kod dolaska na liječenje u Lječilište ponesite sa sobom:

 • važeću uputnicu vašeg izabranog liječnika
 • orginal (odobrenje) uputnica liječničkog povjerenstva
 • zdravstvenu iskaznicu
 • iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja
 • osobnu iskaznicu
 • nalaze ordiniranih i obavljenih laboratorijskih, rendgenskih i drugih pretraga
 • dokumentaciju o zadnjoj hospitalizaciji ili specijalističkom pregledu
 • lijekove koje koristite

 

Pri dolasku u Lječilište prvo se javljate na recepciju gdje ćete dobiti sve upute o smještaju u sobi te će biti upućeni odjelnoj sestri koja će izvršiti službeni prijem.

 

OTPUST IZ BOLNICE

 

Vaš je otpust iz Lječilišta planiran, o čemu ćete vi i vaša obitelj biti pravovremeno obaviješteni. Osoblje na odjelu dat će vam jasne upute u vezi s otpustom:

 • gdje i kada ćete dobiti otpusnicu i otpusno pismo, koje ste dužni predati vašem izabranom liječniku
 • upute o eventualno potrebnoj dijeti, nastavku liječenja i kontrolnim pregledima
 • ako radi prikupljanja nalaza nije moguće završiti otpusno pismo, dobit ćete otpusnicu sa svim potrebnim uputama za nastavak liječenja. Otpusno pismo će vam u tom slučaju biti dostavljeno poštom ili osobno ako ga želite sami doći preuzeti. O tome ćete upute dobiti i na odjelu
 • odjelna sestra će Vam u slučaju Vaše obaveze plaćanja participacije ili pune cijene zdravstvenih usluga iste naplatiti i izdati osobni račun.

 

Osoblje bolnice

 

Najvažniji kontakt imat ćete s liječnikom koji vas liječi (odjelni ili ordinirajući liječnik) i s medicinskim sestrama koje će provoditi zdravstvenu njegu. Liječnik će odrediti način i postupak vašega liječenja. Svoje želje i prijedloge prenesite liječniku na viziti, odnosno medicinskoj sestri. Na pretrage će vas po potrebi pratiti zaposlenik bolnice.

 

Prehrana u bolnici

 

Dijeta je važan dio vašeg liječenja.

Vrstu dijete i preporuku o prehrani određuje vaš liječnik. Za pravilnu podjelu i serviranje hrane odgovorna je medicinska sestra odjela ili sestra u smjeni. O prehrani, posebnim željama i količini dogovoriti ćete se s medicinskom sestrom na odjelu. Nemojte zaboraviti obavijestiti odjelnu sestru o alergijama na hranu ako ih imate.

 

Lijekovi

 

Molimo vas da za vrijeme boravka u bolnici uzimate samo one lijekove koje vam je propisao vaš odjelni liječnik. Ako ste prethodno upotrebljavali i druge lijekove recite to liječniku da on procijeni o nastavku terapije. Pušenje, konzumiranje alkohola i droga u bolnici nisu dopušteni, pa ako imate problem sa ovakvim ili sličnim ovisnostima recite, pomoći ćemo Vam da ih prebrodite. Mobitel će sigurno olakšati komunikaciju s Vašim prijateljima i rodbinom, ali morate znati da ćemo Vas u iznimnim situacijama zamoliti da ih isključite (zbog blizine drugih medicinskih aparata) i prilikom razgovora poštujte pravo ostalih pacijenata na mir (isključite zvuk) i molimo da se suzdržite od razgovora tijekom vizita i ostalih pregleda i intervencija.

 

Pristanak na medicinski zahvat

 

Za svaki medicinski zahvat potreban je vaš pristanak. Zato će vas liječnik kod prijama upoznati sa svim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, koji su potrebni za poboljšanje vašega zdravstvenoga stanja. Prije nego potpišete izjavu o svom pristanku, liječnik će vas upoznati i s mogućim rizicima, posljedicama i komplikacijama. Kako bi spriječio neposrednu opasnost za vaš život, liječnik može obavljati medicinski zahvat bez vašega pristanka, ako trenutno zbog zdravstvenoga stanja, pristanak ne možete dati. Za osobe mlađe od 18 godina ili za osobe kojima je oduzeta sposobnost, potpisuju roditelji ili skrbnici.

 

Pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji

  

Vaše je pravo dobiti pristup cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i liječenje vaše bolesti te o svome trošku zahtijevati presliku medicinske dokumentacije. Medicinska dokumentacija koja se uručuje pacijentu po završenom liječničkom pregledu, odnosno po završenom liječenju, propisuje se posebnim zakonom (Zakon o liječništvu) kojim se uređuju vrste i sadržaj te način vođenja, čuvanja, prikupljanja i raspolaganja medicinskom dokumentacijom.

ZAHTJEV ZA PRESLIKU MEDICINSKE DOKUMENTACIJE

 

 

Higijena prostora

 

Molimo vas da svojim ponašanjem i vi pridonesete čistoći, urednosti i lijepom izgledu našeg Lječilišta.
Molimo vas da za vrijeme boravka u Lječilištu pazite na prostore, opremu i pomagala, koja upotrebljavate. Ukoliko namjerno ili zbog nemara izazovete štetu morat ćete snositi troškove popravka.

 

Religijske potrebe

 

U blizini Lječilišta nalazi se katolička crkva gdje se može prisustvovati misama i ostalim obredima. U slučaju potrebe možete zatražiti razgovor s našom djelatnicom educiranom za rad u molitvenim zajednicama.  

 

Želimo Vam ugodan boravak i brz oporavak!

 

GRADIĆ VELI LOŠINJ

Gradić Veli Lošinj smješten je u maloj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja, u samom podnožju brda Sv. Ivan. Sa svojih skoro 1.000 stanovnika postao je treće po veličini naselje cresko-lošinjske otočne skupine. Visoke kuće, brojne raskošne vile i kula u centru grada obilježje su ovog mjesta.

 

Zanimljiv je podatak da je nekadašnji Veli Lošinj, ili Velo Selo kako se tada zvao bio veći od Malog Lošinja, ali ga je ovaj zbog svog položaja i razvoja pomorstva pretekao po veličini. Tako su tim dvjema mjestima danas imena obrnuta od stvarne veličine naseljenog područja.

 

U samom središtu gradića nalazi se predivno uređena barokna župna crkva Sv. Antuna Pustinjaka s visokim zvonikom. Na suprotnoj strani luke nalazi se kula s kruništem. Podignuta je u 16. stoljeću radi obrane luke od invazije s mora. Lik kule motiv je grba Velog Lošinja. Ako se prošetate uskim uličicama Velog Lošinja moći ćete vidjeti raskošne vile nekadašnjih kapetana i velološinjske gospode. U velološinjskom parku, nedaleko od današnje bolnice broji se oko dvjestotinjak botaničkih vrsta bilja. Područje samog nastanka Velog Lošinja nalazi se oko crkvice Sv. Nikole iz 15. stoljeća. Ribarski ugođaj Velog Lošinja može se pronaći dalje od centra, u uvali Rovenska. Oko male lučice nalaze se kućice i restorani, a nedaleko se nalazi veliki lukobran kojemu je kamen temeljac 1856. postavio nadvojvoda Maksimilijan.